Varför behövs certifiering?

När man behöver hjälp med något är det viktigt att man känner sig säker på att hjälpen man får utförs med kompetens. Det är därför viktigt att man väljer någon med certifiering till att utföra uppgiften. Inom vissa områden är certifiering så vanlig att det sällan är någon som reflekterar över det. Söker man sjukvård tar man självklart med i beräkningen att läkaren man möter har läkarlegetimation utan att tänka på att detta är en form av certifiering.

Behöver du ta prov på ditt dricksvatten t.ex. lämnar du förhoppningsvis in det till ett laboratorium som är certifierat eller ackrediterat som det också kan kallas.
Men det finns många andra branscher där du kan få hjälp från företag som har certifiering även om de kanske använder andra ord som just ackrediterad men även licensierat eller auktoriserat.

Licensierat, ackrediterat, auktoriserat, men vad betyder det?

Ovanstående ord är synonymer till certifierat, men vad betyder allt detta egentligen? Redan på 1300-talet började man använda sig av ord som liknar dagens certifiera. Det betydde då ”att bevittna sanningen”. Roten till ordet kommer från latinets ”certus” som betyder definitivt och ”facere” som betyder göra. Lite skämtsamt kan man säga att något är certifierat betyder att det definitivt blir gjort.

Nu är verkligheten inte riktigt så enkel, men vänder du dig till ett certifierat företag, ett ackrediterat, ett auktoriserat eller licentierat företag eller yrkesutövare vet du att det i bakgrunden finns någon kontrollmyndighet som ser till att det finns nödvändig kompetens och att arbetet utförs på ett bra och tillfredsställande sätt. Detta innebär att du kan känna dig betydligt tryggare med det arbete som du har köpt än om du hade vänt dig till vem som helst.